Przejdź do treści

Aktualności

Archiwum aktualności

„ Czyste powietrze wokół nas”- rozstrzygnięcie konkursu

W dniu 17.11.2016r. nastąpiło rozstrzygnięcie konkursu plastycznego ph.”Czyste powietrze wokół nas”

Laureatami konkursu zostali:

I miejsce Martyna Dusza Miejskie Przedszkole Nr 9 w Płocku

II miejsce Lena Łukaszewska Miejskie Przedszkole Nr 14 w Płocku

III miejsce Lena Pęcherzewska Niepubliczne Przedszkole „Gucio” w Płocku

Wyróżnienia:

Maciej Rutkowski Miejskie Przedszkole Nr 3 w Płocku

Zofia Bućko Niepubliczne Przedszkole „Ekoludki” w Płocku

Miłosz Rycharski   Miejskie Przedszkole Nr 37 w Płocku

Zuzanna Grabarczyk Miejskie Przedszkole Nr 21 w Płocku

Kamil Malowaniec Miejskie Przedszkole Nr 25 w Płocku

Uroczyste podsumowanie i wręczenie nagród dla wszystkich uczestników konkursu nastąpi w dniu 23.11.2016r. o godź.9.00 w Spółdzielczym Domu Kultury w Płocku ul. Krzywoustego 3, na które serdecznie zapraszamy wszystkie dzieci biorące udział w konkursie wraz z opiekunami.

 

Czytaj więcej

Zachowaj spokój i przetestuj się na STD

Choroby przenoszone drogą płciową (STD) od lat stanowią w Polsce temat tabu. Do lekarza zazwyczaj trafiają osoby w zaawansowanym stopniu choroby, przymuszone do tego uciążliwymi objawami, które nie pozwalają im normalnie funkcjonować. Są jednak choroby, które latami, bezobjawowo mogą wyniszczać nasz organizm. W ich przypadku kluczowa jest profilaktyka.

Czytaj więcej

„Bieg po zdrowie” – nowy program antytytoniowej edukacji zdrowotnej

W roku szkolnym 2016/2017 rusza I edycja nowego programu antytytoniowej edukacji zdrowotnej „Bieg po zdrowie”, skierowanego do dzieci z IV klas szkół podstawowych, a więc w wieku 9-10 lat. Program został w Głównym Inspektoracie Sanitarnym we współpracy z ekspertamiz Wydziału Psychologii Uniwersytetu Warszawskiego. I edycja programu obejmie do 20% szkół podstawowych w Polsce.

Czytaj więcej

ŚWIATOWY DZIEŃ RZUCANIA PALENIA - 17.11.2016

Co roku w trzeci czwartek listopada obchodzony jest Światowy Dzień Rzucania Palenia, z inicjatywy amerykańskiego dziennikarza Lynna Smitha. Dziennikarz ten w 1974 roku zaapelował do czytelników swojej gazety, by przez jeden dzień powstrzymali się od palenia papierosów. Efekt był zaskakujący – aż 150 tysięcy ludzi próbowało przez jedną dobę wytrzymać bez tej używki. W następnych latach akcja objęła swoim zasięgiem całe USA i większość palaczy. Zachęcone wynikami akcji Amerykańskie Towarzystwo Walki z Rakiem uznało trzeci czwartek listopada za Dzień Rzucania Palenia.

Akcja przyjęła się w wielu państwach na świecie, w tym także w naszym kraju, gdzie od 1991 roku organizowana jest przez warszawskie Centrum Onkologii i Fundację Promocja Zdrowia. Według Fundacji, przez ostatnich kilkanaście lat ponad 3 milionom Polaków udało się zerwać z nałogiem.

Czytaj więcej

Zbieranie grzybów w Polsce jest bardzo popularne, a dla wielu ludzi stanowi hobby lub formę spędzania wolnego czasu na łonie natury. Grzyby są chętnie spożywane ze względu na walory smakowo – zapachowe, a przez pewną grupę ludności traktowane są często jak potrawa główna.
Grzyby nie powinny stanowić dania podstawowego, ponieważ nie zawierają wszystkich składników odżywczych niezbędnych do rozwoju i wzrostu organizmu człowieka i są produktami ciężkostrawnymi. Nawet grzyby jadalne spożyte w nadmiernych ilościach lub niewłaściwie przygotowane czy przechowywane mogą wywołać zaburzenia żołądkowe.


Zalecenia przy zbieraniu grzybów:

  • Zbieraj tylko grzyby znane, co do których nie masz wątpliwości (warto korzystać z atlasów);
  • Początkujący grzybiarze powinni zbierać wyłącznie grzyby rurkowe, ponieważ w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i jest dużo mniejsze ryzyko zatrucia;
  • Nie oceniaj grzybów sobie nieznanych na podstawie smaku. Wiele grzybów trujących ma smak łagodny lub lekko słodkawy, np. śmiertelnie trujący muchomor sromotnikowy;
  • Grzyby zbieraj wyłącznie do łubianek lub przewiewnych koszyków, a nie do plastikowych wiader i toreb foliowych, w których ulegają zaparzeniu i zepsuciu;
  • Nie zbieraj grzybów bardzo młodych oraz starych i przejrzałych, nasączonych wodą, nadjedzonych przez ślimaki czy zapleśniałych, gdyż łatwo o pomyłkę w rozpoznaniu gatunku. Nieprzestrzeganie tej zasady jest m.in. przyczyną mylenia muchomora sromotnikowego z gołąbkiem zielonawym czy też gąską zielonką lub czubajką kanią;
  • Grzyby wykręcaj z podłoża tak, aby nie uszkodzić grzybni;
  • Nie niszcz żadnych grzybów, także trujących, ponieważ są potrzebne w ekosystemie leśnym;
  • W dniu zbioru oczyść grzyby i jak najszybciej przygotuj z nich potrawę;
  • Ponieważ grzyby psują się łatwo i szybko, jedz je bezpośrednio po przyrządzeniu i nie przechowuj zbyt długo;
  • Unikaj błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących (zabarwienie cebuli podczas gotowania, ciemnienie srebrnej łyżeczki). Nie oceniaj też gatunków grzybów na podstawie smaku – grzyby śmiertelnie trujące nie są gorzkie w smaku;
  • Nie spożywaj nadmiernych ilości potraw grzybowych, szczególnie wieczorem, ponieważ są one ciężkostrawne;
  • Nie podawaj potraw z grzybów małym dzieciom, osobom starszym i chorym;
  • Pamiętaj, że pierwszymi objawami wszystkich zatruć grzybami są nudności, wymioty, ból brzucha i biegunka;
  • Nie zbieraj grzybów będących pod ochroną, nawet jeśli są jadalne, np. smardza jadalnego. (Rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 9 lipca 2004 r. w sprawie gatunków dziko występujących grzybów objętych ochroną Dz.U. 2004 nr 168 poz. 1765);
  • W przypadku wystąpienia po spożyciu grzybów nudności, bólów brzucha, biegunki, podwyższonej temperatury należy wywołać wymioty i jak najszybciej zgłosić się do lekarza. Pamiętajmy, że przy zatruciach muchomorem sromotnikowym występuje faza pozornej poprawy, po której stan chorego gwałtownie się pogarsza. Wezwany w porę lekarz może uratować mu życie.


W razie wątpliwości czy zebrane grzyby są trujące czy jadalne, można skorzystać z bezpłatnej porady edukacyjnej w Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Płocku. Swoje zbiory należy dostarczyć w ciągu 12 godzin od zbioru. Nie udzielamy informacji na temat grzybów nie dostarczonych w całości (nie należy ucinać trzonu) oraz grzybów przechowywanych w torebkach foliowych. Nie identyfikujemy także grzybów poddanych obróbce termicznej oraz zamarynowanych.

 
UWAGA!
Pracownicy Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Plocku udzielają jedynie porad edukacyjnych w zakresie rozpoznawania gatunków grzybów.


Plansze edukacyjne do pobrania:

Budowa grzyba

Rodzaje zatruć grzybami

Grzybowe pomyłki

Muchomory

Inne grzyby