Przejdź do treści

Aktualności

Archiwum aktualności

Rozstrzygnięcie Konkursu "Szkoła wolna od używek"

Szanowni Państwo,
 
Pragniemy poinformować, że zgodnie z § 4 ust. 3 Regulaminu Konkursu "Szkoła wolna od używek" na projekt edukacyjny mający na celu przeciwdziałanie uzależnieniom od alkoholu, tytoniu i innych środków psychoaktywnych, Jury Konkursowe na poziomie wojewódzkim oceniło pod względem formalnym i merytorycznym 5 prac konkursowych, które wpłynęły do Oddziału Promocji Zdrowia WSSE w Warszawie.

 

Czytaj więcej

"Trzymaj Formę!"

Wyniki I etapu szkolnego Konkursu wiedzy o zdrowym stylu życia "Trzymaj Formę!"

Komisja Konkursowa zakończyła prace nad wyłonieniem laureatów I etapu-szkolnego Konkursu wiedzy o zdrowym stylu życia Trzymaj Formę!

Decyzją Komisji Konkursowej, do II etapu-powiatowego Konkursu zakwalifikowanych zostało 248 uczniów, którzy uzyskali nie mniej niż 30 pkt. (tj. 75% punktów możliwych do zdobycia).

Wyniki uzyskane przez uczniów poszczególnych placówek są dostępne dla Koordynatorów w ramach Internetowego Systemu Konkursowego. 

II etap – powiatowy Konkursu zostanie przeprowadzony w formie testu wiedzy online w dniu 27 kwietnia 2018 r. o godz. 10:00. Etap powiatowy przeprowadzany jest w siedzibach powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych właściwych terenowo dla lokalizacji placówek szkolnych lub wskazanych przez PSSE lokalizacjach. Szczegółowe informacje w tej sprawie zostaną przekazane szkolnym koordynatorom drogą mailową.

 

Czytaj więcej

Światowy Dzień Zdrowia 7-IV-2018

Szanowni Państwo,

 Informujemy, że Światowy Dzień Zdrowia obchodzony co roku 7 kwietnia, w rocznicę powstania Światowej Organizacji Zdrowia, sprzyja mobilizacji działań poświęconych konkretnym zagadnieniom i problemom zdrowotnym, ważnym dla ludzi na całym świecie.

Tematem przewodnim kampanii z okazji obchodów Światowego Dnia Zdrowia 2018 jest: Powszechna opieka zdrowotna: wszędzie dla każdego.

Hasło tegorocznej kampanii brzmi: „Zdrowie dla wszystkich” (Health For All).

Głównym założeniem jest skupienie uwagi na konieczności zapewnienia wszystkim ludziom dostępu do powszechnej opieki zdrowotnej na odpowiednim poziomie i możliwych do osiągnięcia zyskach płynących z tego faktu bez generowania dodatkowego obciążenia finansowego.

W załączeniu przekazuję informacje przetłumaczone przez Biuro Światowej Organizacji Zdrowia w Polsce. Materiały w języku angielskim są dostępne na stronie Światowej Organizacji Zdrowia http://www.who.int/campaigns/world-health-day/2018/en/

Animowane infografiki są dostępne na stronie http://www.who.int/universal_health_coverage/infographics/en/

Czytaj więcej

Sezon grypy 2017/2018

W Polsce - w obecnym sezonie grypowym - odnotowano już prawie 3 mln zachorowań i podejrzeń zachorowań na grypę i choroby grypopodobne. Jesteśmy wśród krajów o największej zachorowalności na grypę - powiedział prof. Adam Antczak.

Czytaj więcej

Zbieranie grzybów w Polsce jest bardzo popularne, a dla wielu ludzi stanowi hobby lub formę spędzania wolnego czasu na łonie natury. Grzyby są chętnie spożywane ze względu na walory smakowo – zapachowe, a przez pewną grupę ludności traktowane są często jak potrawa główna.
Grzyby nie powinny stanowić dania podstawowego, ponieważ nie zawierają wszystkich składników odżywczych niezbędnych do rozwoju i wzrostu organizmu człowieka i są produktami ciężkostrawnymi. Nawet grzyby jadalne spożyte w nadmiernych ilościach lub niewłaściwie przygotowane czy przechowywane mogą wywołać zaburzenia żołądkowe.


Zalecenia przy zbieraniu grzybów:

  • Zbieraj tylko grzyby znane, co do których nie masz wątpliwości (warto korzystać z atlasów);
  • Początkujący grzybiarze powinni zbierać wyłącznie grzyby rurkowe, ponieważ w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i jest dużo mniejsze ryzyko zatrucia;
  • Nie oceniaj grzybów sobie nieznanych na podstawie smaku. Wiele grzybów trujących ma smak łagodny lub lekko słodkawy, np. śmiertelnie trujący muchomor sromotnikowy;
  • Grzyby zbieraj wyłącznie do łubianek lub przewiewnych koszyków, a nie do plastikowych wiader i toreb foliowych, w których ulegają zaparzeniu i zepsuciu;
  • Nie zbieraj grzybów bardzo młodych oraz starych i przejrzałych, nasączonych wodą, nadjedzonych przez ślimaki czy zapleśniałych, gdyż łatwo o pomyłkę w rozpoznaniu gatunku. Nieprzestrzeganie tej zasady jest m.in. przyczyną mylenia muchomora sromotnikowego z gołąbkiem zielonawym czy też gąską zielonką lub czubajką kanią;
  • Grzyby wykręcaj z podłoża tak, aby nie uszkodzić grzybni;
  • Nie niszcz żadnych grzybów, także trujących, ponieważ są potrzebne w ekosystemie leśnym;
  • W dniu zbioru oczyść grzyby i jak najszybciej przygotuj z nich potrawę;
  • Ponieważ grzyby psują się łatwo i szybko, jedz je bezpośrednio po przyrządzeniu i nie przechowuj zbyt długo;
  • Unikaj błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących (zabarwienie cebuli podczas gotowania, ciemnienie srebrnej łyżeczki). Nie oceniaj też gatunków grzybów na podstawie smaku – grzyby śmiertelnie trujące nie są gorzkie w smaku;
  • Nie spożywaj nadmiernych ilości potraw grzybowych, szczególnie wieczorem, ponieważ są one ciężkostrawne;
  • Nie podawaj potraw z grzybów małym dzieciom, osobom starszym i chorym;
  • Pamiętaj, że pierwszymi objawami wszystkich zatruć grzybami są nudności, wymioty, ból brzucha i biegunka;
  • Nie zbieraj grzybów będących pod ochroną, nawet jeśli są jadalne, np. smardza jadalnego. (Rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 9 lipca 2004 r. w sprawie gatunków dziko występujących grzybów objętych ochroną Dz.U. 2004 nr 168 poz. 1765);
  • W przypadku wystąpienia po spożyciu grzybów nudności, bólów brzucha, biegunki, podwyższonej temperatury należy wywołać wymioty i jak najszybciej zgłosić się do lekarza. Pamiętajmy, że przy zatruciach muchomorem sromotnikowym występuje faza pozornej poprawy, po której stan chorego gwałtownie się pogarsza. Wezwany w porę lekarz może uratować mu życie.


W razie wątpliwości czy zebrane grzyby są trujące czy jadalne, można skorzystać z bezpłatnej porady edukacyjnej w Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Płocku. Swoje zbiory należy dostarczyć w ciągu 12 godzin od zbioru. Nie udzielamy informacji na temat grzybów nie dostarczonych w całości (nie należy ucinać trzonu) oraz grzybów przechowywanych w torebkach foliowych. Nie identyfikujemy także grzybów poddanych obróbce termicznej oraz zamarynowanych.

 
UWAGA!
Pracownicy Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Plocku udzielają jedynie porad edukacyjnych w zakresie rozpoznawania gatunków grzybów.


Plansze edukacyjne do pobrania:

Budowa grzyba

Rodzaje zatruć grzybami

Grzybowe pomyłki

Muchomory

Inne grzyby